جنین شناسی و آنچه درباره اش نمی‌دانیم

۰۳ مرداد ۱۴۰۰ | ۰۸:۴۰ کد : ۳۳۸۳۱ پژوهش و فناوری اخبار دسته اول
تعداد بازدید:۱۱۴۷
مسئول آزمایشگاه جنین‌شناسی مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی واحد استان قم از چگونگی تشخیص مشکلات ژنتیکی جنین و فریز جنین گفت.
جنین شناسی و آنچه درباره اش نمی‌دانیم

به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد استان قم به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران "ایسنا" امروز روز جنین شناسی است. علمی است که با ظهور و گسترش آن بسیاری از مشکلات در دنیا در زمینه رد یابی مشکلات جنین و یافتن راه هایی برای بهبود شرایط رشد جنین که پایه شکل گیری آدمی در دنیای عینی هستند، تحقق یافت.

در همین زمینه راحیل جنتی فر، مسئول آزمایشگاه جنین‌شناسی مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری جهاد دانشگاهی واحد استان قم قم (رویا)، در گفت‌وگویی با بیان اینکه به کمک تست PGD علاوه بر تعیین جنسیت می‌توان مشکلات ژنتیکی را نیز بررسی کرد، عنوان کرد: در این روش ابتدا لقاح آزمایشگاهی، میکرو اینجکشن، انجام می‌شود و بعد از اینکه جنین‌ها بعد از لقاح به مرحله ۶ تا ۱۰ سلولی می‌رسند، نمونه‌برداری (بیوپسی) روی جنین انجام‌شده و یک یا دو بلاستومر (سلول جنین) جدا می‌شود و برای تشخیص تعیین جنسیت یا ژنتیک مورد بررسی قرار گرفته و جنینی که باقی مانده بعد از ۵ روز به رحم مادر منتقل می‌شود.

وی ادامه داد: عمل PGD جهت تعیین جنسیت برای اولین بار در مرکز جهاد دانشگاهی قم، بر روی یک خانم ۴۱ ساله انجام شد و نتیجه مطلوب از این عمل حاصل شد؛ از این پس زوجینی که بخواهند از تولد فرزندان با مشکلات ژنتیکی جلوگیری کرده و یا جنسیت فرزند خود را مشخص کنند، می‌توانند با مراجعه به این مرکز، عمل PGD را انجام دهند.

وی در رابطه با لقاح آزمایشگاهی بیان کرد: در عمل میکرو اینجکشن و IVF تعداد زیادی جنین تشکیل می‌شود که امکان انتقال همه آن‌ها به رحم مادر وجود ندارد و تعداد مشخصی از این جنین‌ها بر اساس فاکتورهای مختلفی مانند سن و استاندارد جهانی انتقال داده می‌شود.

وی اظهار کرد: زوجین می‌توانند بقیه جنین‌هایی که از کیفیت مطلوبی برخوردار هستند را ذخیره و فریز کنند تا اگر بارداری صورت نگرفت نیاز به طی کردن همه مراحل انجام شده پیشین نداشته باشند و یا اگر تصمیم به بارداری برای فرزند بعدی را داشتند بتوانند از این ذخیره‌سازی استفاده کند.

 مسئول آزمایشگاه جنین‌شناسی مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی واحد استان قم (رویا) افزود: گاهی ممکن است زوجین همه مراحل عمل میکرو اینجکشن و IVF را انجام دهند؛ اما در روز انتقال اسپرم یا جنین به رحم مادر سطح هورمون‌ها به میزان کافی نباشد و یا رحم آمادگی پذیرش جنین را نداشته باشد که در این صورت جنین‌ها را فریز می‌کنیم تا در سیکل بعدی استفاده کنند.

وی بابیان اینکه فرایند فریز جنین در شرایط کشت خاصی و در نیتروژن با دمای منفی ۱۹۶ درجه نگهداری می‌شود، اظهار کرد: اگر جنین‌ها باکیفیت خوب فریز شوند به جنین آسیبی نمی‌رسد و همچنین امکان ذخیره و فریز جنین برای سال‌های طولانی وجود دارد، اکنون نیز به قدمت تاریخچه عمل IVF در ایران جنین فریز شده داریم و در مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی قم نیز زوجی را داشتیم که ۱۱ سال پس از انجام عمل میکرو اینجکشن برای فرزند دوم خود از جنین‌های فریز شده‌شان استفاده کردند.

وی با اشاره به اینکه در مقالات پزشکی و آمار برخی از ماه‌های مرکز، به دلیل اینکه رحم تحت تأثیر دارو نبوده درصد موفقیت ثبت‌شده جنین‌های فریز شده بالاتر از جنین تازه است، بیان کرد: خوشبختانه محدودیتی در فضای ذخیره‌سازی برای فریز نداریم اما این نکته که آیا همه افراد نیاز به ذخیره‌سازی و فریز دارند یا خیر باید برسی شود.

وی بابیان اینکه به خاطر شرایط محیطی و آلاینده، بسیاری از افراد تمایل به ذخیره‌سازی اسپرم و تخمک دارند، تصریح کرد: مردانی که به بیماری خاصی مبتلا هستند یا مقدار و تحرک اسپرم آن‌ها پایین است می‌توانند پس از مشاوره با پزشک اورولوژیست اسپرم خود را ذخیره کنند که این ذخیره‌سازی می‌تواند با توجه به شرایط بیمار از مایع منی و یا بیوپسی بیضه باشد.

جنتی فر در خصوص فریز تخمک عنوان کرد: فریز تخمک به بانوانی که بیماری خاصی دارند و یا در حال گذشتن از سن بارداری‌شان بوده و تصمیم به بارداری ندارند و یا حتی مجرد هستند و می‌خواهند یک ذخیره تخمک باکیفیت داشته باشند، توصیه می‌شود.

کلید واژه ها: جنین فریز جنین عمل میکرو اینجکشن PGD دکتر راحیل جنتی‌فر آزمایشگاه جنین شناسی


نظر شما :