مدیر گروه پژوهشی بیولوژی تولید مثل جهاد دانشگاهی واحد استان قم:
طرحهای فناورانه نباید در مرحله تحقیق و پژوهش متوقف شوند
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد استان قم دکتر راحیل جنتیفر مدیر گروه پژوهشی بیولوژی تولید مثل این واحد در یادداشتی نوشت: از آنجا که دامنهی تأثیرگذاری و تأثیرپذیری فعالیتهای پژوهشی و تحقیقات علمی در سطح ملی و حتی بین المللی مطرح است، امروزه هر اقدامی برای روشن ساختن جایگاه پژوهش و موانع پیشروی آن، حایز اهمیت شناخته میشود. با توجه به اینکه کشور ما دارای امکانات پژوهشی در زمینه پزشکی و صنعتی است و همچنین از وجود نیروهای پژوهشگر باانگیزه بهره میبرد نتوانسته است در زمینهی تحقیقات، گامهای موثری بردارد و انگیزهی بسیاری از نیروهای متخصص خود را در این بخش تقویت نماید.
متأسفانه موضوعهای بسیاری امر پژوهش کشور را با مشکلات جدی رو به رو کرده است. مهمترین این موضوعها عبارتند از: عدم ارتباط منسجم و منطقی بین بین دانشگاهها، مۆسسات تحقیقاتی و صنایع و به طور کلی واحدهای تولیدی، عدم وجود نظام صحیح و مطلوب در ارتباط با توزیع اعتبارات پژوهش، فقدان سیاستگزاری مشخص و متمرکز در امر پژوهش و فقدان تمرکز در اجرای آن ها، فقدان بستر مناسب برای شکلگیری و رشد تحقیقات کاربردی و توسعهای و همچنین عدم ضوابط منسجم و قابل اجرا در ارتباط با سیاستهای حمایتی از محققان و متخصصان.
بسیاری از پژوهشگران بر این باورند که ضعف پژوهش در بخش تحقیقات، از این واقعیت نشأت میگیرد که موضوعهای تحقیق در راستای مقتضیات جامعه گزینش نشده و در نتیجه از ارزش کاربردی قابل انتظار، بیبهره است. عدهای نیز میپندارند که توجه مراجع تصمیمگیرنده در امر پژوهش معطوف به حوزههای محدودی است و میزان سرمایهگذاری در سایر حوزهها از قبیل پزشکی و سلامت به مراتب کمتر از سرمایهگذاری در بخشهای صنعتی است و حتی هزینههای هنگفتی صرف انجام تحقیقاتی شده است که نه تنها نیازی از مسائل موجود در جامعه را لااقل در کوتاه مدت حل نمیکند، چه بسا هر موضوع چندین بار بیهوده بررسی میشود.
حال از آن جا که بارزترین شاخص بالندگی و توسعهیافتگی یک کشور را در تواناییهای فنآورانه و پژوهشهای علمی و کاربردی آن کشور میدانند، نیاز است با ایجاد مرکز اطلاعرسانی پژوهشی جامع در کشور و کاربردیکردن طرحهای فناورانه در سطح مناطق کشور، تلاش برای برطرف کردن مشکلات واحدهای تولیدی و اجرایی از طریق انجام تحقیقات لازم و همچنین سرمایه گذاری عادلانه در حوزههای مختلف علمی، راهگشای مشکلات پژوهش در کشور باشیم که تنها در مرحله تحقیق و پژوهش متوقف نشوند و نیازهای مختلف کشور را مرتفع سازند.
نظر شما :