انتشار کتاب «نقد امام الحرمین شافعی بر وهابیت»
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد استان قم ترجمه کتاب «نقد امام الحرمین شافعی (أحمد بن زینی دحلان) بر وهابیت» از این جهت ارزشمند است که نویسنده در فاصله زمانی اندکی با محمد بن عبدالوهاب زیست کرده و خود شاهد پیامدهای اقدامات ابن عبدالوهاب بوده که همین مسئله موجب اعتبار این کتاب شده است.
مترجم کتاب «نقد امام الحرمین شافعی (أحمد بن زینی دحلان) بر وهابیت» در گفتگویی به تاریخچه شکل گیری فرقه وهابیت و مخالفت های علمای اسلام با آن پرداخت و گفت: تاریخ در دورههای مختلف شاهد شکلگیری فرقههای زیادی با رویکردهای گوناگونی بوده که وهابیت از جملهی آنهاست. وهابیت جریانی است که در زمینههای مختلف به ویژه اعتقادی و مقابله با تفکر شیعی ایجاد شد و در پی آن، بهعنوان فرقهای کنار دیگر فرقههای اسلامی قرار گرفت. پس از شکلگیری فرقه وهابیت در جهان اسلام، افراد زیادی از آن پیروی کردند. در مقابل از همان بدو تشکیل، مخالفتهای بسیاری توسط عالمان اسلام بر آن وارد شد. از جمله کسانی که به نقد این جریان پرداخته، علامه أحمد بن زَیْنی دَحْلان الحسنی (۱۲۳۱ ق- ۱۳۰۴ ق) است که دو کتاب در ردّ عقاید وهابیت نگاشت. یکی از آنها «الدرَرُ اَلسَّنیةُ فی الرّد علَی الوَهابیّة؛ گوهرهای ناب در رد بر وهابیت» (1424 ق- 2003 م) است که به موضوع توسل و زیارت قبور اختصاص دارد ولی به دلیل شهرت نویسنده، عنوان «نقد امام الحرمین شافعی (أحمد بن زینی دحلان) بر وهابیت» برای ترجمه انتخاب شد.
راضیه سادات سیدخراسانی در ادامه گفت: ترجمه این کتاب ازاینجهت ارزشمند است که نویسنده در فاصله زمانی اندکی با محمد بن عبدالوهاب زیست کرده و خود شاهد پیامدهای اقدامات ابن عبدالوهاب بوده است. همین مسئله موجب اعتبار این کتاب شده است؛ زیرا عنصر زمان موجب ازبینرفتن و پنهانماندن برخی وقایع و تفکرات نشده است. هرچند برخی از احادیث کتاب از نظر سند قابل تأمل و تحقیق است و نمیتوان به صحّت همهی آنها حکم کرد ولی جذابیت محتوای کتاب در این است که بر اساس خود منابع اهل سنت، فرقه وهابیت به طور کامل به تصویر کشیده و نقد شده است.
وی افزود: اگرچه کتابهای زیادی در حوزهی ردّ بر وهابیت نگاشته شده، اما ردّ وهابیت با منابع خودشان، کتاب را منحصربهفرد کرده است. با نقد محمد بن عبدالوهاب و بیان انحرافات مختلف فکری او از سوی عالمان اهل تسنن، پیروان اسلام درمییابند این فرقه نهتنها موردقبول و تأیید عالمان شیعی نیست، بلکه دانشمندان اهل تسنن نیز آن را رد کردهاند. بنابراین این فرقه ابداعی است و هیچ کدام از مذاهب اسلامی آن را نمیپذیرند.
سیدخراسانی ادامه داد: این کتاب دارای متنی روان و سرشار از آیات و روایات است. همهی مستندات کتاب بر اساس منابع اهل سنت بوده و از سایر فرق اسلامی بهره نبرده است. اگرچه این کتاب فاقد کتابنامه پایانی است؛ اما سعی داشته به برخی منابع در پاورقی اشاره کند.
وی بیان کرد: در ترجمه این کتاب تلاش بر انتقال محتوای کلام نویسنده بوده ولی از سوی دیگر به منظور دریافت درست از مراد نویسنده سعی شده بر اساس فرهنگ فارسی برگردان شود. همچنین آیات این کتاب بر اساس ترجمه مرحوم محمدمهدى فولادوند (1418 ق) ترجمه شده است.
گفتنی است این کتاب با 250 صفحه در 1000 نسخه به چاپ رسیده است و با قیمت 700,000 ریال در اختیار محققین و دانشپژوهان قرار میگیرد.
نظر شما :