ستفا، پیشگام و جسور در اشتغال دانش‌آموختگان

۱۳ دی ۱۳۹۹ | ۱۱:۰۳ کد : ۲۶۵۰۴ اخبار دسته اول تجاری سازی فناوری و اشتغال
مجموعه‌ای که در بین جهادگران با نام سازمان اشتغال شناخته می‌شد در همان سال‌های اولیه با توجه وافر به بحث اطلاع‌رسانی شغلی بر بستر مقوله جدید فناوری اطلاعات و انجام طرح‌های مطالعاتی، تبدیل به سازمانی نامدار و پیشرو در این زمینه شد.
ستفا، پیشگام و جسور در اشتغال دانش‌آموختگان

به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد استان قم سازمان تجاری سازی فناوری و اشتغال دانش‌آموختگان جهاد دانشگاهی بعد از دو سال فعالیت در قالب ستاد اشتغال جهاد دانشگاهی، سیزدهم دی‌ماه 1379 فعالیت خود را بطور رسمی آغاز کرد.

در سال 1377 که موج عظیم متولدین دهه 60 درحال تلاش برای ورود به دانشگاه‌ها بودند و تنها دغدغه مسوولین کاهش فشار تقاضا برای ورود به دانشگاه‌ها از طریق افزایش تعداد دانشگاه‌ها و صندلی‌های آموزش عالی بود، جمعی از مردان آینده نگر در جهاد دانشگاهی با نگاهی نگران به سال‌های آتی، بدنبال یافتن پاسخی بر این سوال بودند که اشتغال این حجم از خروجی دانشگاه در سال‌های آتی چه مشکلاتی می‌تواند برای جامعه در بر داشته باشد؟

در همین راستا پیشگام و جسورانه پرداختن به مقوله اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی را تحت نام ستاد اشتغال در دفتر مرکزی جهاد دانشگاهی آغاز کردند و بطور داوطلبانه و با شهامت تمام از شورای عالی انقلاب فرهنگی خواستار افزودن وظیفه "بسترسازی جهت اشتغال بیشتر فارغ التحصیلان دانشگاهی " به وظایف جهاد در اساسنامه شدند که پس از تصویب و برای عملیاتی شدن آن در ۱۳ دی‌ماه سال ۱۳۷۹ "سازمان همیاری اشتغال فارغ‌التحصیلان" به عنوان یکی از معاونت‌های جهاد دانشگاهی (با وجود مخالفت‌های ماهوی و مداوم برخی از دوستان نه چندان همراه) شروع به کار کرد، که شاید درج محتاطانه واژه همیاری پیش از اشتغال در نام این سازمان در آن مقطع نیز جای تفسیر بسیار داشته باشد.

مجموعه‌ای که در بین جهادگران با نام سازمان اشتغال شناخته می‌شد در همان سال‌های اولیه با توجه وافر به بحث اطلاع‌رسانی شغلی بر بستر مقوله جدید فناوری اطلاعات و انجام طرح‌های مطالعاتی، تبدیل به سازمانی نامدار و پیشرو در این زمینه شد که ایجاد سایت جابیران به منظور کاریابی الکترونیکی و اجرای طرح‌های متعدد در زمینه موضوع نوظهور کارآفرینی و راه‌اندازی اولین مرکز رشد واحدهای فناوری در سال 82 آنهم بصورت تخصصی و تهیه محتواهای علمی و آموزشی بسیار، شاخص ترین فعالیت‌های آن سال‌ها بود.

در سال 89 با یک تغییر مبهم و نه چندان کاربردی در ساختار که تنها نمود آن در تغییر واژه فارغ‌التحصیلان به دانش آموختگان در نام این سازمان بود دهه اول زندگی خود را به پایان رساند، در آن سال‌ها توسعه کارآفرینی به عنوان یکی از موضوعات روز کشور در دستور کار این سازمان بود و بحث کسب و کارهای خانگی به عنوان مدلی مناسب برای کشورمان و طرح ایجاد پنجره واحد کسب و کار از دل این سازمان خارج شد که حتی تا تبدیل شدن به بخشی از قانون برنامه پنجم کشور نیز پیش رفت.

در اولین سال‌های دهه 90 انتشار چند کتاب توسط همین سازمان با موضوعات تجاری سازی فناوری، نظام نوآوری و عناوین مشابه که مباحث نوظهوری در آن زمان بود و همزمان القا فاز جدیدی از جریانات در کشور تحت عنوان زیست بوم نوآوری و تجاری سازی به جهاد باعث شد یکی از نقاط عطف توسعه سازمان در سال 1393 رقم بخورد...، بازگشت مدیریت پارک‌ها و مراکز رشد به دامان مبدا و مادر اصلی خود و همچنین افزودن ماموریت تجاری‌سازی فناوری‌های پایان یافته جهاد دانشگاهی بصورت شرکتهایی با سهام محدود و مدیریت شرکت‌های موجود به وظایف سازمان، مجدد باعث بالارفتن منحنی سسینوسی عملکرد این سازمان شد که از آن پس نام سازمان تجاری سازی فناوری و اشتغال دانش آموختگان و بطور خلاصه ستفا برای آن برگزیده شد.

در سال‌های اخیر ستفا به پشتوانه وجود شعبات، پارک‌ها و مراکز رشد و ایجاد ساختارهای جدیدی همچون مراکز نوآوری و شتابدهی و تاسیس شرکت‌های دانش بنیان در سراسر کشور ضمن توسعه تجاری سازی فناوری به سازمانی ریشه دار و نهادی توسعه‌ای در زمینه اشتغال و عنصری فعال در زیست بوم فناوری کشور بدل شده است تا بتواند طرح‌ها و برنامه‌های متعددی را در کشور از جمله طرح‌های کسب و کارهای خانگی، کریدور تجاری‌سازی و شتابدهی کسب وکار جوانان و... را طراحی و اجرایی نماید و در کنار آن نیز با بومی سازی و اجرای بسیار از رویدادهای نوین استارتاپی موجبات ایجاد شور و هیجان استارتاپی و فناوری و توجه به ظرفیت‌های استارتاپ‌ها را در واحدهای جهاد دانشگاهی ایجاد نماید تا بتواند در آینده با ترویج مفاهیم جدید نوآوری و بهره‌برداری از ظرفیت‌های نوآوری‌های بیرونی برای توسعه فعالیت‌های پژوهش و فناوری در قالب مفهوم نوآوری باز نگرش و تغییر جدید را در جهاد دانشگاهی نهادینه نماید.

اما یکی دیگر از تحولات ستفا در سال جاری رقم خورد که حوزه اشتغال دانش آموختگان پس از کش و قوس‌های چندین ساله از ستفا جدا و به معاونت آموزشی جهاد محول شد که شاید قضاوت در خصوص این تغییر نیاز به گذر زمان و دریافت نتایج و اثرات ناشی از آن باشد.

به هرحال این سازمان با امید و پرتوان به سمت روزهای پر افتخار خود حرکت می‌کند . . .

کلید واژه ها: سازمان تجاری سازی فناوری و اقتصاد دانش بنیان جهاد دانشگاهی دفتر قم