نشست تخصصی "بررسی روند جمعیت در شهر قم" به همت جهاددانشگاهی استان قم برگزار شد

۱۸ دی ۱۴۰۳ | ۱۲:۱۲ کد : ۷۹۹۵۳ فرهنگی اخبار دسته اول
تعداد بازدید:۴۷
نشست تخصصی "بررسی روند جمعیت در شهر قم"، ذیل کارگروه اجتماعی، فرهنگی سلامت، زن و خانواده به همت جهاددانشگاهی استان قم، با حضور معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری قم، مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری، رئیس و معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی استان قم و نماینده‌های دستگاه‌های اجرائی استان قم برگزار شد.
نشست تخصصی "بررسی روند جمعیت در شهر قم" به همت جهاددانشگاهی استان قم برگزار شد

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی استان قم، نشست تخصصی" بررسی روند تغییرات خانواده در شهر قم "شنبه ۱۷ دی‌ماه با حضور معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت و مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری قم، رئیس و معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی  قم و جمعی از مدیران کل و نمایندگان دستگاه‌های اجرائی استان در سالن جلسات امام جواد(ع) استانداری، ذیل کارگروه اجتماعی، فرهنگی سلامت، زن و خانواده برگزار شد.
در ابتدای این نشست حسین غریب مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری قم، ضمن خوشامدگویی و تبریک به تمامی عزیزان حاضر در جلسه، از مهمانان گرامی که جهت ارائه مطالب از تهران تشریف آورده‌اند تقدیر و تشکر کرد.
وی  بر اهمیت بهره‌مندی از دانش و تجربیات این اساتید  در  زمینه جمعیت  تأکید کرد و ابراز امیدواری کرد مطالب ارائه شد در این جلسه برای حاضرین مفید واقع گردد
در ادامه این نشست، دکتر حامد حیاتی رئیس جهاددانشگاهی استان قم،  با تبریک  فرارسیدن ماه رجب و آرزوی قبولی طاعات و عبادات، از حوزه معاونت فرهنگی اجتماعی و زیارت استانداری بابت تشکیل این جلسه تشکر کرد.
وی همچنین از حضور اساتید محترم، خانم دکتر نظری و جناب دکتر حسینی، قدردانی نمود و بیان کرد که جهاد دانشگاهی طبق رسالتی که دارد، نقش مهمی در تعیین راهبردهای علمی و فرهنگی دارد.
دکتر حیاتی با اشاره به آماری که در ده سال اخیر بررسی شده، بر ضرورت تشکیل نشست‌هایی برای بررسی روند تغییرات در بستر خانواده تأکید کرد. وی افزود که افزایش آمار طلاق، کاهش ازدواج، افزایش مرگ و میر و کاهش نرخ موالید، اهمیت برگزاری این نشست‌ها را بیش از پیش نمایان کرده است.
دکتر حیاتی همچنین اشاره کرد که نشست‌ها با محوریت جهاد دانشگاهی اهمیت ویژه‌ای دارند و تاکید کرد که تصمیم‌گیری‌ها در این نشست‌ها باید تأثیرگذار و کاربردی باشند تا به نتایج مطلوبی برسند.

حاتم حسینی، استاد جمعیت شناس دانشگاه بوعلی در این نشست انواع پارامترهای جمعیتی را شرح داد و اظهار کرد: در حال حاضر ایران از لحاظ حجم جمعیت رتبه ۱۷ را به خود اختصاص داده و از نظر تعداد جمعیت رتبه خوبی داریم ولی مسئله رشد سالانه جمعیت نیست، پارامتر دیگری به نام ساختار جمعیت وجود دارد که سیاست‌گذاران از آن غافل هستند، مدل گزار جمعیت شناختی نشان می‌دهد عواملی که باعث تعیین رفتار جمعیتی خانواده‌ها یا فرزندآوری می‌شود شامل نظام معیشتی و اقتصادی، ارزش‌ها و هنجارها، آداب و رسوم می‌شود.
وی افزود: در گذشته نفوذ رفتار جامعه بر زندگی افراد بیشتر از تصمیمات شخصی خود بود و به مرور زمان با کاهش میزان مرگ و میر، میزان موالید نیز افزایش پیدا کرد که در دهه‌های ۵۰ تا ۶۰ با انفجار جمعیتی رو به رو شدیم، در طول زمان با استمرار کاهش فرزندآوری توسط مردم میزان موالید و رشد طبیعی جمعیت بسیار کاهش یافت.
حسینی درباره رشد جمعیتی ایران هشدار داد و گفت: رشد منفی جمعیت یعنی سقوط جمعیتی، کشور آلمان در سال ۲۰۱۱ جمعیتی بیشتر از ایران داشت و امروز شاخص جمعیتی منفی دارد و سعی می‌کند با مهاجرپذیری درصدد رفع این مشکل برآید اگر ایران با همین آمار و ارقام پیش برود آینده بی‌بازگشتی برای کشور رقم می‌خورد.
وی تبعات رشد پایین شاخص‌های جمعیتی را یادآور شد و بیان کرد: با رسیدن شاخص‌های جمعیتی به حد تعادلی و جایگزینی ارزش‌ها و هنجارهای شخصی به جای ارزش‌های جامعه؛ شاهد گسترش فردگرایی، سکولاریسم و میزان طلاق همچنین کاهش نفوذ نیروهای سنتی، میزان ازدواج و ایجاد سبک‌های جدید زناشویی خواهیم بود، میزان کاهش باروری در ایران با کسب رتبه اول بسیار سریع‌تر از دیگر کشورها است که نتیجه این تغییرات تحول ساختار جمعیت ایران خواهد بود، در حال حاضر پنجره جمعیتی ایران باز است و ۶۶ درصد افراد در بازه ۱۵ تا ۶۵ سال به عنوان نیروی کار حساب می‌شوند که اگر مسئولان برنامه صحیحی برای مدیریت این جمعیت نداشته باشند، این فرصت را از دست خواهند داد و تبعات جبران‌ناپذیری به وجود خواهد آمد.
در انتهای این نشست حجت الاسلام سید اسماعیل حسینی مقدم؛ معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری قم ضمن تقدیر از اساتیدی که در جلسه به ارائه موضوعات خود پرداختند از  جهاد دانشگاهی استان قم که ابتکار برگزاری این جلسه در ذیل کارگروه اجتماعی، فرهنگی سلامت، زن و خانواده را برعهده داشت تشکر کرد.
وی در ادامه با اشاره بر اهمیت فرزندآوری و پرهیز از کاهش جمعیت گفت:  جمعیت کم، به طور طبیعی به جمعیتی مصرف‌گرا تبدیل می‌شود، وی از تحلیل‌ها و اطلاعات ارائه شده توسط دکتر حسینی در رابطه با موضوع جمعیت و آسیب‌های اجتماعی قدردانی کرد و تأکید کرد که این تحلیل‌ها باید در عمل موجب توانمندسازی مسئولین شود.
معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری قم افزود: استان قم به دلیل ویژگی‌های خاص خود، می‌تواند در کاهش آسیب‌های اجتماعی و جوان‌سازی جمعیت موفق باشد، استان قم به عنوان خواستگاه انقلاب، همواره پرچمدار بوده و باید در کاهش آسیب‌های اجتماعی نیز پیشگام باشد.
حجت الاسلام حسینی مقدم از تمرکز استاندار بر مسائل اجتماعی تقدیر کرد و بیان کرد که باید با آموزش و توانمندسازی نیروهای مؤثر در بخش‌های مختلف، به کاهش آسیب‌های اجتماعی بپردازیم، وی همچنین اعلام کرد که برنامه جامع اجتماعی فرهنگی استان تدوین شده وانشالله با حضور استاندار و کارشناسان بررسی خواهد شد.
در پایان، حجت الاسلام حسینی مقدم، از حضور و حوصله شرکت‌کنندگان در جلسه تشکر کرد و ابراز امیدواری کرد که این جلسات و آموزش‌ها به نتایج مطلوبی برسد و زمینه افزایش نقاط قوت فراهم شود.

کلیدواژه‌ها: جمعیت


نظر شما :