در اولین دورهمی کسب‌وکارهای نوپای قرآنی مطرح شد؛

موانع اصلی خلاقیت در کسب و کار چیست؟

۱۶ بهمن ۱۳۹۸ | ۱۹:۰۰ کد : ۱۶۱۰۹ فرهنگی
تعداد بازدید:۶۹۹
 اولین دورهمی کسب و کارهای نوپای قرآنی با موضوع «خلاقیت و چالش‌های سازمانی»، روز گذشته، ۱۵ بهمن‌ماه در مرکز آموزش فناوری‌ اطلاعات جهاد دانشگاهی قم برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد استان قم محمدابراهیم دهدشتی، مدیر مرکز نوآوری دانشگاه علم‌وصنعت به عنوان مدرس این کارگاه درباره کارآفرینی گفت: یکی از موضوعاتی که در کارآفرینی ذهن هر انسانی را درگیر می‌کند، ایده‌های جذاب و کارساز است که منشأ آن ذهن خلاق و فعال است.

دهدشتی با تأکید بر اینکه خلاقیت یک ویژگی اکتسابی است و به معنای نگاه کردن متفاوت به مسئله و رسیدن به یک راه حل جدید است، افزود: ذهن انسان‌های خلاق دارای چهار مؤلفه سیالی ذهن، ابتکار، انعطاف‌پذیری و بسط است و اگر فردی تمام این مؤلفه‌ها را به یک میزان داشته باشد، فرد خلاقی است.

وی با اشاره به اینکه منظور از سیالی ذهن، ارائه راه حل‌های متعددی در حل مسئله است که هرچقدر بیشتر ایده تولید کنیم سیالی ذهن انسان بیشتر است، گفت: ابتکار به معنای ارائه ایده‌های نو، بدیع و خلاف عادت رایج است.

دهدشتی با بیان اینکه انعطاف‌پذیری به معنای توانایی ارائه راه حل‌های مختلف برای حل مسائل است، افزود: بسط به معنای توانایی توجه به جزئیات و بسط ایده‌ها به یک نتیجه خوب است؛ انسان‌هایی که در ایران زندگی می‌کنند معمولا بسط ضعیفی دارند که علت اصلی آن است که قدرت تصمیم‌گیری برای آینده خود ندارند.

مدیر مرکز نوآوری دانشگاه با بیان اینکه آزمون تُرَنس، آزمونی برای سنجش میزان بسط هر فرد است، در خصوص تکنیک‌های خلاقیت گفت: ۴۵۰ تکنیک خلاقیت در ایران ترجمه شده است که تکنیک اسکمپر  برای کسانی که قصد ثبت اختراع دارند مورد استفاده قرار می‌گیرند.

وی با اشاره به اینکه افزایش سن، منجر به کاهش خلاقیت می‌شود، بیان کرد: در تکنیک اسکمپر اولین مؤلفه جایگزینی است؛ یعنی جایگزینی یک روش با سعی و خطاست که همه ما می‌توانیم در زندگی روزمره خود آن را به کار بریم.

دهدشتی با اشاره به اینکه ترکیب کردن، مؤلفه دوم این تکنیک است، اظهار کرد: بیشتر ایده‌ها از طریق ترکیب به دست می‌آیند؛ اقتباس، تعدیل و سازگاری مؤلفه، دیگر این تکنیک است و در هر گونه تلاش برای ایده‌پردازی، بهتر است تمام مشابهات ممکن، جست‌و جو شود زیرا بیشتر ایده‌ها و اختراعات تا درجه‌ای اقتباس شده‌اند.

مدیر مرکز نوآوری دانشگاه علم و صنعت با بیان اینکه بزرگ‌سازی، مولفه چهارم تکنیک اسکمپر است، ادامه داد: یکی از شیوه‌های اساسی و مهم در خلاقیت و ایده‌پردازی جستجوی کاربردهای دیگر و جدید برای محصولات و خدمات موجود است.

دهدشتی با اشاره به اینکه حذف یا کوچک کردن، از دیگر مؤلفه‌های مورد بررسی در تکنیک‌ اسکمپر است، اظهار کرد: حذف به معنای ساده‌کردن قسمتی از ابتکار در صنایع است و تقریباً به مواردی اشاره دراد که باید حذف شود. ساده کردن در طراحی امر خوبی است اما در تولید اهمیت بسیاری دارد.

وی با بیان اینکه معکوس‌سازی یا چیدمان مجدد، آخرین مؤلفه در این تکنیک به شمار می‌رود، ادامه داد: داشتن نگاه معکوس و قلب، همان معکوس‌سازی است این نوع نگاه، نگاهی مبتنی بر سعی و خطاست که همه ما می‌توانیم در زندگی روزمره خود آن را به کار بریم.

وی گفت: ترس از اشتباه و شکست، صرفاً به دنبال یک راه حل صحیح گشتن، اضافه کردن مفروضات نادرست به مسئله، دنبال کردن کورکورانه قواعد، بیش از حد منطقی بودن، بیهوده انگاشتن بازی کردن، ترس از احمق جلوه کردن، پرهیز از ابهام، تفکر منفی، عدم توانایی جدا کردن سوژه اصلی از زمینه و گمان به این موضوع که «من خلاق نیستم» از موانع خلاقیت به حساب می‌رود.

دهدشتی گفت: ایده و خلاقیت قدم اول در کسب و کار و اعتبارسنجی قدم دوم کسب و کار است، قدم سوم در کسب و کار طراحی ارزش پیشنهادی یعنی علتی است که مشتری برای آن حاضر است پول پرداخت کند.

کلید واژه ها: کافه محفل


نظر شما :